joi, 24 decembrie 2015

Bucurii de iarna pentru copii si parinti

Despre activitati cu copiii in preajma sarbatorilor de iarna

   Cu sau fara zapada suntem in luna magica a lui decembrie, in care “lumea veche” face loc “anului nou”- lasand sa se intrevada prin urzeala realitatii, strafulgerari de dincolo de realitate, lasand loc pentru intamplari si comportamente iesite din comun (strabunii nostri credeau de exemplu ca in noaptea de Craciun animalele prind glas si respectau o multime de obiceiuri menite sa aduca prosperitate si sa fereasca familia de “rele” in anul care vine).
   Decembrie este timpul pregatirii pentru INNOIRE si al DARUIRII de speranta intr-un viitor bun. Cu toate pregatirile din ajunul sarbatorilor insa, atat de ocupati sa trebaluim – s-ar putea sa uitam ca sarbatorile ne sunt date pentru a ne BUCURA de ele, nu pentru a deveni “martirii” lor :)! Sa le SAVURAM impreuna cu copiii nostri si sa le oferim celor pe care-i iubim cel mai important cadou pe care-l putem face: TIMPUL nostru!
   Daca sunteti in cautare de inspiratie pentru lucruri de facut impreuna cu copiii, iata cateva idei de “ateliere” de care va puteti bucura impreuna cu prilejul sarbatorilor:

Pregatirile sunt un ritual si ritualurile produc “MAGIE” :) !
 
   Exista o multitudine de traditii populare, cum spuneam, legate de Craciun si Anul nou, dar ce face ca o sarbatoare sa fie traita autentic, sunt acele ritualuri personale pe care oamenii le practica (fie ca-si dau seama sau nu) pentru a aduce sarbatoarea din afara chiar in sufletul lor - pentru a invoca spiritul Craciunului cum s-ar spune.
   De ce n-am scoatem de la naftalina obiceiurile care ne sunt dragi din copilarie, sa le impartasim cu copiii nostri sau de ce n-am crea impreuna cu cei dragi traditii ale familiei pe care sa le pretuim peste timp si care sa marcheze in viata noastra hotarele trecute in fiecare an? Putem avea o intalnire pe care o tinem mereu la aceeasi data cu cei apropiati; sau un salut doar al nostru; o zi rezervata pentru mestesugirea de decoratiuni de Craciun; sau o seara de spus povesti la lumina lumanarii; un joc pe care sa-l repetam intr-o anumita ocazie; sau un fel de prajituri/ mancare pe care le gatim impreuna; sau sa mergem la colindat impreuna cu copiii pe la cei dragi, prieteni , vecini; sa tinem o “şezatoare” aproximativ ca pe vremuri in care fiecare sa-si aduca “lucrul” si in timp ce lucram sa impartasim celorlalti ce ne preocupa, ori ce ne-a impresionat in viata in ultimul timp; sau sa facem o “claca” de impodobit bradul impreuna cu prietenii; sau… ORICE altceva care face sens pentru voi si creeaza magie de sarbatori.

   Un alt gand legat de pregatirile de sarbatori – o data ce pot merge prin casa cu pasi siguri, puiii nostri ajuta fericiti la: curatenie, gatit, decorat, reparatii si asta ii face sa simta ca aduc valoare in cadrul familiei. Copiii vor fi bucurosi sa se implice cat timp:

 ·le dam ceva de facut pe masura putintei lor (chiar si simbolic daca sunt prea mici – cum ar fi mutatul servetelelor sau stersul mesei),
· respectam ritmul lor,
· facem treaba cu buna dispozitie,
· strecuram o nota de joaca,
· astfel incat sa fie ceva ce aleg sa faca, NU trebuie sa faca.
Micile sarcini vor deveni pentru ei un ritual producator de roade bine-meritate, un mod de a-si gasi locul, de a invata despre obiective si mijloace, cu alte cuvinte de a gasi sens in actiunile lor.

Asadar nu va sfiiti sa faceti “magie” in casa impreuna!

Jocuri fara de pret … pentru ca nu sunt de cumparat :) 
  
 In afara de jocurile de masa (boardgame-uri) pentru intreaga familie - care au farmecul si utilitatea lor -, de jocurile clasice ale copilariei ce nu mai au nevoie de introduceri, de jocurile de constructie & puzzle-uri, de creatiile culinare si artistice impreuna, puteti incerca si alte feluri de joaca mai mult sau mai putin structurata alaturi de cei mici - prin care sa dati aripi creativitatii si istetimii copiilor cu un minim de recuzita. Iata cateva exemple:
· Povestile improvizate. Eu am inceput sa creez impreuna cu baietelul meu de pe la 3 anisori aceste povestioare cu niste personaje inventate si inspirate de pe ici-colo ( John - stapanul, Oddi - catelul lui si Blănuţa - pisica lui). Am construit atatea episoade in drumurile noastre spre gradinita si vacante, ca nici nu mai pot numara. 
   Iata cum facem: baietelul meu vine cu o idee de inceput, eu construiesc pe ea si-l indemn sa adauge din mers, la randul lui, actiune si dialoguri pe firul povestii. Dupa un an si jumatate de "exercitiu" am ajuns sa facem o "arta" din aceasta indeletnicire, iar Calinul meu creeaza o bucata tot mai mare a povestirii:). Improvizatiile noastre ne umplu timpul in deplasari (bun inlocuitor de tableta & telefon), inainte de culcare si - recunosc - le folosesc pe alocuri ca si pilde de viata & parghii pentru a incuraja sau descuraja anumite comportamente si pentru a-i oferi informatii intr-o forma atractiva si memorabila.
   Puteti adauga la aceasta varianta simpla "accesorii de Craciun" - adica tematica sa fie legata de sarbatorile si personajele indragite ale sarbatorilor de iarna; sau puteti incerca varianta in care se da un numar de cuvinte prestabilite, legate de iarna spre exemplu, pe care fiecare sa le foloseasca intr-o povestioara proprie; sau puteti sa spuneti o "poveste in cerc" adunati in jurul bradului/ sobei etc. in care unul dintre participanti incepe o bucata de poveste ce este apoi continuata de urmatorul aflat in cerc - pana cand au contribuit toti cei prezenti si ultimul povestitor va crea finalul (ceea ce inseamna ca povestea poate avea multe intorsaturi neasteptate si amuzante). Acestea sunt doar cateva exemple si puteti broda propriile voastre variante, care sa vi se potriveasca.    
· Vanatoarea de “comori”. Comorile pot fi orice - de la o jucarioara, o diploma desenata, ceva bun de mancare, un obiect indragit. O vanatoare de comori este cu atat mai captivanta cu cat are o poveste mai bine legata pe fundal, ce li se prezinta copiilor la inceput si evolueaza o data cu probele pe care le pregatim pana la gasirea comorii. 
   Iata cum facem: stiind cam ce avem prin casa si putem folosi ca recuzita, ne stoarcem mintea dupa o poveste piratereasca/ detectiva/ cu mistere/ cu printi si printese etc. (eventual cu tematica de iarna) si in interiorul acestei povesti setam un numar de probe pe care copiii le vor rezolva, pe rand. Putem sa gandim probele ca un set de indicii care duc la urmatorul indiciu pana la rezolvarea misterului sau gasirea comorii in final - ca un fel de puzzle linear. Pe masura ce rezolva fiecare proba, copiii pot primi cate o rasplata si/ sau povestea poate evolua. 
Iata cateva exemple de probe: ghicitori; puzzle-uri; cautat anumite obiecte in casa dupa o poza (pe telefon sau printata) sau urmand o harta; alba- neagra (in care copiii urmaresc sub ce paharel se afla obiectul ascuns - dupa ce mai multe paharele au fost amestecate sub ochii copiilor); jocuri de observare a diferentelor intre imagini foarte asemanatoare; mima; descrierea obiectului cautat si ghicirea lui; jocul "foc- apa- gheata" (ascundem ceva pe care copiii incearca sa-l gaseasca si primesc indicii despre cat sunt de aproape de obiectul cautat prin cuvintele foc - atunci cand sunt aproape, apa- cand s-au indepartat, gheata - cand s-au indepartat foarte mult); exercitii matematice deghizate pentru cei mai marisori (adunari, scaderi, inmultiri, impartiri); "x si 0"; jocuri fizice, de precizie, de rapiditate ("aruncat la cos", dat gol,"fripta" etc.) sau ORICE altceva credeti ca-i va amuza si provoca pe copilasi :)!
· Jocurile de rol – eu le mai spun si “bzzzt!” (dap suna ca socul electric :)). Acestea pot fi folosite spontan, in viata de zi cu zi, dar le puteti da si o nota de sarbatoare, accesorizandu-le de Craciun. Stimulandu-i pe copii si parinti sa se puna in pielea celorlalti din jurul lor (mami, tati, copilul, prietenul cu care ne intelegem bine sau cu care tocmai ne-am certat etc.), ne provocam pe noi si pe copiii nostri sa privim lumea dintr-un alt unghi, ascuns noua mai devreme, sa intelegem si pozitia celorlalti - motivatia comportamentului lor, felul in care sunt afectati de comportamentele noastre. Jocurile de rol sunt minunate exercitii care imbunatatesc relatiile dintre noi.
Iata cum facem: Putem stabili un cuvant/ gest/ sunet care declanseaza transformarea (noi de exemplu atingem cu degetul si spunem “bzzzt!”, ca si cum ar ave loc un soc electric) si atunci cei care s-au atins schimba rolurile: acum copilasul este mami sau tati si invers. Facem asta doar de amuzament uneori dar alteori declansez jocul de rol cand observ ca un conflict este iminent si am nevoie ca al meu copilas sa se puna un pic in pielea mea si sa vada lucrurile si prin ochii mei. Daca vrem sa dam o nota de sarbatori de iarna jocului de rol, putem combina cu tehnica povestilor improvizate de mai sus si sa cream un fel de mini-piesa in care fiecare dintre participanti se va pune in pielea unui personaj cu tematica de iarna si va incerca sa exprime ce gandeste acesta si sa se comporte ca acesta - intr-o situatie anume.

   Clubul Exploratorilor Metropolitani va ureaza o vacanta minunata si chiar daca iarna aceasta nu ne mai vedem, suntem alaturi de voi cu gandul si ne bucuram impreuna cu voi de sarbatori! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu