miercuri, 12 aprilie 2017

Evadarea

 Nu știu!” 
 ”Nu pot!” 
 ”Fă-l tu, mami!” 
   Urmat de plânsete și renunțare. 
   Sună cunoscut? 

   De câte ori, chiar ca adulți, am simțit că problemele de care ne izbim sunt un zid, încadrat de alte trei ziduri, ce ne limitează opțiunile sau sunt fără cale de ieșire? 



   Dar dacă am privi problema ca pe un joc, în loc s-o trăim ca pe o situație neplăcută? Dacă ar deveni o aventură palpitantă, o poveste ai cărei eroi putem fi noi înșine sau copilul nostru, care uneori renunță prea ușor?  


   Am descoperit o metaforă modernă care captează foarte bine esența acestor momente, în conceptul de ”Escape Room” - înfloritor de câțiva ani și în București. Un ”Escape room” este un joc. Ideea din spate este simplă: o echipă de câteva persoane intră într-o cameră, în care trebuie să ducă până la capăt o misiune, ce-i va conduce la ”cheia” ce descuie camera. Participanții găsesc obiecte/ indicii ascunse în cameră, își pun mintea la contribuție și soluționează puzzle-uri (enigme, jocuri) care-i vor ajuta să rezolve problema care le este pusă în față. E captivant, foarte distractiv și poate fi jucat de echipe de părinți - copii, sau chiar de echipe formate în întregime din copii. 

    Cum sunt mereu în căutare de modalități prietenoase care să-l ajute pe piticul meu ”să se descurce” în orice situație și nu mă dau în lături de la experiențe inedite care implică gândire laterală & rezolvare de probleme, am descoperit câteva Camere foarte bine realizate în capitală.     

   Atenție însă, doar anumite Escape room-uri au nivelul și tematica potrivită pentru copii sau pentru o aventură de descoperire în familie; iar vârsta minimă pentru o astfel de activitate ar fi cam de la 6-7 ani în sus. Majoritatea locațiilor de acest gen sunt dedicate adulților și cu bun motiv trebuie să rămână astfel :).  

    Abra-cadabra! Problema s-a transformat, dintr-un obstacol frustrant, într-o provocare în fața căreia ne frecăm mâinile cu nerăbdare!  

  Și cel mai important, învățăm că pentru a îndeplini o sarcină complexă, trebuie să avem răbdare și să spargem problema cea mare în probleme mai mici, rezolvabile pe rând.
  O cameră nu doar reușită ci ”magică” aș zice :), pe care o recomand pe testate în categoria celor potrivite pentru familii și grupuri de copii, este Camera Harry Potter Trials, realizată de  Escape my room . 

Povestea camerei este inspirată din filmul cu același nume, dar nu este musai să cunoști filmul ca să te descurci: ”Tu și echipa ta ați fost admiși la Școala de Magie și Vrăjitorii Hogwarts. Ați primit fiecare câte o baghetă magică și ați pornit pe urmele lui Harry Potter ca să-l ajutați la salvarea unui spiridus de casă prins de Vrăjitorul cel Rău. Pe parcursul jocului descoperi ”vrăji”, îți deschizi mintea, rezolvi enigme, îți înfrunți temerile și astfel îl poți salva pe Dobby, folosind indiciile lăsate de vrăjitori.”
    De ce spun că a fost o experiență memorabilă?
1. Aranjamentul camerei: decor, atmosferă, ”șmecheria la care nu te aștepti ” :). Camera poate părea mică și gri la prima vedere, dar măiculiță, pe noi ne-a luat prin surprindere pe măsură ce am înaintat cu rezolvarea indiciilor!
2. Firul poveștii este unul motivant, indiciile sunt suficiente și curg logic unul dintr-altul.
3. ”Urechea magică” din cameră este cel mai haioso-util accesoriu (walki talki camuflat), de ajutor atunci când am rămas fără inspirație.
      
    Succes în propriile voastre EXPLORĂRI :)!

miercuri, 22 februarie 2017

Cum va decurge înscrierea pentru clasa pregătitoare în anul școlar 2017 - 2018?

    Prima etapă de depunere a înscrierilor pentru clasa pregătitoare pentru anul școlar, 2017-2018, se desfășoară în perioada 27.02 -16.03 2017. 

Inscriere clasa pregatitoare anul scolar 2017 - 2018

Iata, pe scurt, calendarul înscrierilor și procedura de înscriere, conform www.edu.ro. Pentru o detaliere a programului, vă rog accesați link-ul aici .

22 februarie 2017 

  •  Afișarea circumscripțiilor școlare, a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, precum și a informațiilor relevante despre oferta educațională din cadrul fiecărei unități de învățământ, inclusiv pe site-ul acestora.
  • Afișarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor care nu împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017 
  • Afișarea, la sediul & pe site-ul unității de învățământ a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învățământul primar. 
23 februarie – 2 martie 2017 
Organizarea, în fiecare unitate de învățământ în care se fac înscrieri pentru clase pregătitoare, a unei „Zile a porților deschise”. În această zi, părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate pentru informarea și consilierea părinților. 


22 februarie –14 martie 2017 
Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care nu împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017. 

22 februarie –15 martie 2017 
Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea. 

27 februarie – 16 martie 2017 
Completarea de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00- 20,00 (luni-vineri),respectiv 9,00-13,00 (sâmbăta).

Actele necesare înscrierii:

1. Carte de identitate parinte/tutore legal, original si copie
2. Certificat de nastere copil, original si copie
3. Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice, original si copie (pentru elevii care implinesc 6 ani dupa 31.08.2016)
4. Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul)

Completarea cererii - tip de înscriere:

   Se poate face atât on-line, cât și pe formular fizic, la sediul școlii. Deplasarea până la unitatea de învățământ unde doriți înscrierea copilului este necesară oricum deoarece trebuie validată cererea și depuse actele menționate mai sus. 
   În formularul de înscriere vi se va cere să menționați 3 opțiuni de școli, așadar aveți grijă să treceți în aceste mențiuni și școala de circumscripție, chiar dacă nu este prima pe lista dumneavoastră. În cazul în care prima opțiune este la o altă școală decât cea de circumscripție și nu sunt locuri suficiente pentru a fi admiși aici, veți avea varianta școlii de circumscripție și încă o altă opțiune ca alternativă. Dacă optați pentru școala de circumscripție ca primă opțiune, atunci aveți garantată admiterea, deoarece școlile sunt obligate să primească toți elevii arondați lor si să suplimenteze locurile pentru a-i include, dacă este cazul. Nu are nici o importanță ordinea înscrierii!


Prima etapă de procesare a înscrierilor în clasa 0

17 martie 2017 
Procesarea, de către comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar a cererilor de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru. 

18 - 21 martie 2017 
Procesarea, la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile de înscriere depuse de părinți, a celor care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. 

22 martie 2017 
Procesarea de către Comisia națională a cererilor de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție. 

22– 23 martie 2017 
Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar și al unităților de învățământ a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă. 

A doua etapă de procesare a înscrierilor în clasa 0

23 martie 2017 
Afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar. 

24 martie – 30 martie 2017 
Depunerea cererii de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă și validarea acestora.

31 martie -05 aprilie 2017 
Procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți

6 aprilie 2017 
Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare. 

7 – 13 aprilie 2017 Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului. 

Succes :)!

marți, 31 ianuarie 2017

Școala Waldorf - o opțiune pentru copilul meu în clasa pregătitoare din 2017?


     În explorarea celei mai potrivite variante de școală pentru viitorii boboci de clasă pregătitoare, am participat la o prezentare ALTFEL. Este vorba despre oferta educațională a unei școli Waldorf din București:  Școala Ita WegmanIta Wegman este o instituție de stat - de fapt singura din București ce respectă metodologia Waldorf de la clasa 0 până la terminarea liceului și se încadrează în categoria învățământului gratuit. 

    De ce este așa de minunată această metodologie, pe care o implementează în general instituțiile private contra unei sume considerabile?
    Pentru că, aplicată corect și conștiincios de pedagogi, ea urmărește scopuri mai mult decât academice, care scapă de multe ori învățământului tradițional, împotmolit în maxima: Valoarea unui copil = Valoarea notelor lui. 
     Obiectivul pedagogiei Waldorf este de a încuraja dezvoltarea sănătoasă a capacităţilor fizice, sufleteşti şi spirituale ale tinerilor, pe baza metodicii elaborate de Rudolf Steiner şi a programei şcolare, ţinând însă cont de potențialul nativ al copilului (cu plusurile și minusurile lui omenești) şi găsirea unui răspuns adecvat la tendinţele proprii de dezvoltare ale acestuia.
     
    Ca o curiozitate istorică - Pedagogia Waldorf a fost creată la începutul secolului XX de către Rudolf Steiner, la iniţiativa directorului fabricii de ţigarete Waldorf Astoria, Emil Molt și se bazează pe principiile antropologice dezvoltate de Rudolf Steiner în cursurile de introducere ţinute în toamna anului 1919, înainte de începerea primelor clase. În lume, acest sistem educativ are o larga răspândire. În România, învăţământul Waldorf este mai mult o opțiune în învățământul privat, dar are o oarecare infimă prezență și în învăţământul de stat.

   Directoarea Școlii Ita Wegman din București a explicat în cadrul prezentării din luna ianuarie a acestui an, principalele diferențele între abordarea clasică și cea a pedagogiei Waldorf: 
  1. Obiectivul activității educaționale, așa cum l-am prezentat mai sus, urmărește formarea de oameni echilibrați, deprinși să lucreze în echipă, să evalueze corect punctele tari și cele slabe ale semenilor lor și să fie buni lideri folosind această cunoaștere, să crească oameni activi, nu elevi pasivi care transcriu ceea ce dictează profesorul.
  2. Metodele folosite în activitatea educațională - sunt mult mai interactive, cooperative, folosindu-se de practica ajutorului reciproc între membri clasei. 
  3. Structurarea materiei și a activității educaționale. În loc să aibă în orar, în fiecare zi, câte o oră din multe materii, elevii petrec 2-4 săptămâni aplecați asupra uneia sau a două materii cognitive (exemplu: matematică, geografie etc.) și restul zilei unor materii ce se adresează artelor, laturii emoționale, mișcării fizice. Găsiți un material detaliat pe pagina dedicată pedagogiei waldorf.ro .
      Am găsit păreri pro și contra acestei metode și discuții interminabile pe forumuri despre punctele bune și cele mai puțin bune ale învățământului în sistem Waldorf. Dar pot spune că cele negative par să țină mai mult de îngrijorarea părinților vi-s-vis de inadaptare atunci când sunt nevoiți să se întoarcă la sistemul tradițional în perioada gimnaziului sau a liceului, în lipsă de variante Waldorf sau de nemulțumirea celor foarte competitivi față de veșnicele ierarhii ale sistemului, care le spun copiilor noștri ce valoare au și unde le este locul în Marea Piramidă socială. 

           Dar VIAȚA nu se uită de două ori la mediile noastre din școală, nu-i așa?       Fericirea nu aparține celor care au terminat cu 10.      Iar o societate mai bună vine mai degrabă din cooperare, nu din ”călcat pe capete”, într-o competiție oarbă. 

      Waldorf este o opțiune demnă de luat în serios după mine și, judecând după perseverența cu care directoarea de la Ita Wegman a reușit  să clădească această instituție de la 0, cu relativ puțin suport din partea statului până de curând, aș spune că filosofia pe care o susține această metodă alternativă produce oameni de mare caracter, cu voință puternică și uneltele necesare pentru a FACE LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE.