marți, 1 septembrie 2015

Clubul saptamanal al Exploratorilor deschide inscrierile!

Intre 1-30 septembrie 2015 Asociatia Maia impreuna cu Exploratorii Metropolitani incep inscrierile pentru Clubul saptamanal al copiilor – grupele de varsta: 4 ani impliniti – 6 ani; 7 - 9 ani (minim 6 - maxim 10 copii/ grupa).

Intalnirile clubului incep din luna octombrie si vor avea loc o data pe saptamana (4 ori/ luna). Locul de desfasurare este sediul Asociatiei Maia, in zilele de joi sau vineri, iar ora va fi stabilita de comun acord cu copiii si parintii. In cadrul acestor intalniri, micii Exploratori:

  •  isi dezvolta abilitatile native in cadrul grupului, ca membrii cu drepturi si responsabilitati, invatand sa lucreze in echipa si sa preia conducerea la momentul oportun. Un bun leader conduce prin exemplu personal si stie sa valorifice potentialul fiecarui coechipier
  • exploreaza cat mai multe zone de potential (teme pe care ni le propunem lunar), pentru a descoperi singuri ce-i atrage si ce fel de activitati ii implinesc. Este deci o “calatorie” de autocunoastere si de “invatare naturala”. Domnul Florian Colceag ne spune ca atunci cand suntem motivati de curiozitate si avem libertatea de a ne urma aceasta curiozitate, ne intarim stima de sine si invatam natural, dezvoltand o sanatoasa incredere in noi insine.
  • se distreaza cu un scop - fuziunea activitatilor educative, de dezvoltare personala cu cele de joaca, recreere, team-buiding si a proiectelor de grup reprezinta mijlocul prin care incurajam cresterea intelectuala, fizica, sociala si sufleteasca a copiilor nostri.
  • invata prin actiune – adica isi insusesc activ cunoştintele, deprinderile si aptitudinile. In opozitie cu invatarea teoretica, cea prin actiune inseamna a invata din experienţele de zi cu zi si din activitati practice. De aceea sustinem atelierele interactive, dezbaterile, experimentele, workshop-urile si mini-excursiile tematice, proiectelede grup, jocurile de echipa - pe cat posibil mai mult in aer liber. Ca si in cazul metodei Scout (cercetasesti), fiecare copil este împuternicit să devină agentul principal al propriei sale dezvoltări.
   In completarea intalnirilor saptamanale, Clubul Exploratorilor va continua sa tina cel putin o data pe luna cate un atelier de weekend pentru copii, centrat pe tema abordata la club in luna respectiva. Atelierele de weekend vor avea intrare libera doar pentru membrii Exploratori dar sunt deschise si copiilor din afara clubului, in limita locurilor disponibile. 
   Atelierele vor fi un prilej in plus pentru copii sa invete, jucandu-se, despre lumea inconjuratoare si despre ei insisi. Cei mici sunt incurajati sa observe, sa-si largeasca orizontul de cunoastere si sa-si dezvolte capacitatea de relationare cu semenii & de lucru in echipa.
   Inscrierea ca membru al Clubului Exploratorilor implica plata unei cotizatii lunare de 100 Ron, care este folosita ca fond administrativ pentru activitatile desfasurate & pentru sprijinirea unor activitati similare cu copii din categorii vulnerabile. Membrii clubului Exploratorii au intrare gratuita la atelierele suplimentare de weekend. In cazul unor deplasari sau excursii mai extinse - ale caror cheltuieli depasesc cuantumul lunar de 100 RON -, propunerea este facuta in avans catre membrii & parintii acestora, care aleg sa participe sau nu.
 


 Iata tematica propusa de Clubul Exploratorilor pentru activitatile din perioada Octombrie 2015 – Iulie 2016:

PAMANTUL IN UNIVERS
In cadrul acestei teme copiii vor afla despre:
“Adresa” Pamantului in Univers si ceea ce se afla in spatiul cosmic
Cum a luat nastere planeta noastra
Cum a aparut si a evoluat viata pe Terra - principalele etape ale dezvoltarii planetei noastre si momentele de cotitura ale vietii pe Pamant.
Obiective: stimularea curiozitatii copiilor in privinta marilor intrebari existentiale ce framanta omenirea de secole, familiarizarea cu teoriile majoritar acceptate de oamenii de stiinta in prezent despre Univers si originea vietii pe Pamant, familiarizarea cu “gandirea stiintifica”, consolidarea aptitudinilor de lucru in echipa
Realizam aceste obiective prin: filmulete documentare, dezbateri, jocuri de echipa pentru fixarea cunostintelor si dezvoltarea abilitatilor de cooperare, pop-quiz-uri 

CE SUNT TRADITIILE? OBICEIURI DE IARNA
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii:

  • Afla despre rolul traditiilor si obiceiurilor in cultura unui popor (moderne versus contemporane)
  • Vor afla despre rostul iernii in “hora” anuala a anotimpurilor si cum isi vedeau oamenii “rostul” in acest anotimp (traditii/ sarbatori romanesti si traditii din alte parti ale lumii – simbolistica zilei de Sfantul Andrei, a Zilei nationale a Romaniei, a Craciunului, de unde vine bradul de Craciun, mesajele colindelor, obiceiuri)
  • Coacem prajiturele de Craciun si facem o sezatoare cu vorbe de duh romanesti (intelepciunea romanilor adunata in proverbe, ghicitori, zicatori si anecdote populare)
  • Confectionam podoabe de brad si o piñata – aflam povestea utilizarii pinatei de Craciun in Mexic.
Obiective: stimularea curiozitatii copiilor in privinta fenomenelor sociale, a originii obiceiurilor si traditiilor, familiarizarea cu bogata intelepciune populara romaneasca, transmisa din generatie in generatie si aproape pierduta astazi in zona urbana, dezvoltarea unor abilitati practice potrivite cu tematica de sezon, consolidarea aptitudinilor de lucru in echipa/ in comunitate si nu in ultimul rand, invatam cum sa cautam informatii.
Realizam aceste obiective prin: expuneri si discutii despre traditii si obiceiuri romanesti si straine, puneri in practica a acestor obiceiuri si jocuri de sezon (exemplu: ascultare si invatare de colinde), cautare activa de informatii (de proverbe, ghicitori, zicatori si anecdote populare), dezvoltarea unor abilitati practice (pregatim si coacem prajituri impreuna, cofectionarea de podoabe si a pinatei).

EROIII COPILARIEI NOASTRE
(realizat impreuna cu Claudia Croitoru Tabacu – actrita si profesor de teatru)
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii:

  • Se descopera prin teatru, prin exercitii si jocuri de scena
  • Participa la un Club de lectura – unde citim pe roluri din cartile preferate, discutam despre eroii lor si sunt incurajati sa se priveasca pe EI insisi ca “eroi ai vietii lor” 
  • Invata sa surprinda esentialul dintr-o lucrare si sa priveasca in spatele cuvintelor
  • Sunt provocati sa dea forma imaginatiei lor in cuvinte (compozitie libera: “Secretul din cutia alba”). 
Obiective: folosirea gesticii, mimicii şi intonatiei pentru a exprima o anumita stare/sentiment, educarea interesului si cooperarii in cadrul activitatilor, dezvoltarea tolerantei fata de opiniile si actiunile celorlalti, dezvoltarea capacitatii de concentrare, imbunatatirea claritatii si calitatii exprimarii verbale si scrise, intarirea increderii in sine, incurajarea introspectiei si a autodescoperirii, deschiderea apetitului catre lectura.
Realizam aceste obiective prin: antrenament corporal, vocal si mental. Improvizatie pe scenarii de povesti cunoscute, exersarea exprimarii verbale si in scris, introspectie si discutie despre valori si modele admirate in viata.

IDENTITATE & SIMBOLURI
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii:

  • Invata despre importanta simbolurilor – atelier creativ “Propriul blazon de familie” 
  • Participa la mini-excursii prin care ne cunoastem mai bine orasul (repere culturale si istorice ale Bucurestiului) - 2 iesiri incercand sa acoperim cele mai bogate zone in istorie si obiective, invatand despre istoria locurilor pe care le vizitam si invatam sa folosim harta. Includem si o vizita la muzeul Bucurestiului (Palatul Sutu).
! Activitate practica asociata - fotografiem simbolurile pe care le gasim in drum si ne interesam despre semnificatia lor, apoi la finalul celor 2 mini-excursii alegem o parte dintre ele, care ni se par cele mai interesante pentru a le prezenta ulterior pe grupuri de lucru.
  • Avem o intalnire de lucru - discutam simbolurile fotografiate impreuna cu istoria si semnificatia lor si le localizam pe o harta mare a Bucurestiului. 
Obiective: intelegerea conceptului de simboluri si a felului cum pot fi ele folosite in definirea identitatii personale si comunitare, o mai buna cunoastere a orasului nostru si a istoriei sale, antrenarea simtului de observatie, invatam cum sa ne orientam pe harta, dezvoltarea lucrului & spiritului de echipa.
Realizam aceste obiective prin: expuneri si discutii despre simboluri si rolului lor la nivel personal si conventional, activitati creative (pictura/ desen blazon), mini- excursii insotite de activitati practice (identifiarea simbolurilor, orientare pe harta), intalnire de lucru cu expuneri realizate pe grupuri, cautare activa de informatii.

NATURA IN SALBATICIE SI IN GRADINA
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii:

  • Merg in mini-excursie in Delta Bucurestiului (incercam sa gasim pe cineva avizat care sa ne vorbeasca despre Delta Bucurestiului) 
  • Afla cum putem proteja mediul inconjurator printr-un trai responsabil fata de natura
  • Descopera natura domesticita din gradina/ ferma – se implica in activitati practice in gradina & la ferma, din care invata de unde vin legumele, fructele, cum se ingrijesc animalele. 
Obiective: apropierea copiilor de natura si sensibilizarea fata de ecologie, dezvoltarea afectiunii si grijii fata de natura, familiarizarea cu aspecte practice ale vietii cum sunt: munca in gospodarie, in gradina, la ferma, cultivarea respectului pentru activitatile fizice “care aduc mancarea pe masa”.
Realizam aceste obiective prin: mini-excursii insotite de activitati practice, expuneri si discutii despre cresterea si ingrijirea plantelor si animalelor, despre comportamentul ecologic, jocuri tematice.

SANATATE INAINTE DE TOATE
(realizat impreuna cu traineri de la Crucea Rosie : Dana / Lucian Amanolesei)
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii:

  • Afla, in mare, cum functioneaza corpul uman
  • Afla cum isi pot proteja sanatatea lor si a altora prin preventie si acordarea de prim ajutor.
Obiective: familiarizarea cu modul in care functioneaza corpul uman, educarea in spiritul unui mod de viata sanatos, familiarizarea cu proceduri de prim ajutor pe care le pot administra la varsta lor. 
Realizam aceste obiective prin: expuneri si discutii despre: functionarea corpului uman, despre metodele de preventie, curs interactiv de prim ajutor tinut de un medic trainer al Crucii Rosii.

ASCUTIM MINTEA SI CLADIM SPIRITUL DE ECHIPA
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii vor fi implicati in jocuri de perspicacitate si team-building in aer liber:

  • Jocul de-a detectivii - urmam indiciile si rezolvam probleme de logica
  • Cautarea comorii - urmam indiciile si rezolvam probleme de logica.
  • Jocul de-a proiectantii s tehnicienii – invatam sa concepem proiecte, sa scriem instructiuni pentru ele si sa construim conform acestora
Obiective: dezvoltarea simtului de observatie, a logicii matematice si a gandirii laterale (“in afara cutiei”), dezvoltarea lucrului & spiritului de echipa, familiarizarea cu modul de elaborare a unor instructiuni precise, imbunatatirea claritatii in comunicare, dezvoltarea abilitatii de intelegere si urmare a unor instructiuni date, dezvoltarea capacitatii de rezolvare a problemelor,
Realizam aceste obiective prin: jocuri tematice incluzand probleme logice si situatii care cer solutii creative.

ARTA SI INDEMANARE
In cadrul intalnirilor si atelierelor din aceasta tema copiii vor participa la workshop-uri de arta & mestesuguri, care se termina la finalul temei cu o expozitie. Participarea se face in functie de interesele fiecarui copil. Arte propuse: pictura & desen; modelaj in lut (posibila excursie la centrul de olarit de la Piscu, daca exista insteres); reciclare creativa (ornamente din materiale reciclabile); cusut, lucru de mana cu andrelele.
Obiective: dezvoltarea unor abilitati practice si estetice
Realizam aceste obiective prin: ateliere practice, expozitie, concurs pe echipe. 


Pentru inscrieri contactati-ne pe:
Mail: oananeacsu9@gmail.com 
Mobil: 0722 36 20 17 (Oana Neacsu)


VA ASTEPTAM CU DRAG :)! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu